Met het andere gesprek probeer je meer aan te sluiten bij de intrinsieke motivatie van de ander. Dit is belangrijk voor eventuele (gedrags) verandering. Daarom aan jou de vraag eerst zelf te gaan ervaren, waar jij meer aandacht aan wil geven en hoe het is daarmee aan de slag te gaan…

WAT IS JE EERSTE STAP?

Aan de slag met je eigen (verander)wens. Dit is een belangrijk onderdeel van de training; om het zelf bewust mee te maken; om zo de essentie van het andere gesprek te doorleven.

opdracht

• Ga aan de slag met je eigen voornemen (eerste stapje) m.b.t. je veranderwens of dat waar je meer aandacht aan wil besteden.

• Stel je op als maatje voor je maatjes.

maatjes

Om de eerste stap op weg naar je (verander)wens te zetten, zijn maatjes een welkome ondersteuning. Je gaat elkaar voor de volgende trainingsdag stimuleren in de gekozen (verander)wens.

tip

Sla de afbeelding van dag 1 op als achtergrond op je mobiel om je te herinneren aan je (verander)wens. Nog (g)een afbeelding? Klik op onderstaande link.

vervolg

We horen de volgende keer graag wat gelukt is, werkte en wat niet beviel. De ervaringen helpen je bij het werken met positieve gezondheid in de praktijk.

wat is je talent?

Een talent is iets wat aangeboren is. Het is verweven met je persoonlijkheid. Als je vanuit je talenten werkt, dan ben je op je best. Dat voel je en anderen merken dat ook. Het is goed je bewust te zijn van je talent.

de ander echt zien

• Wat is jouw ervaring met een goed gesprek, waardoor je iets van een ander ontdekte, dat je daarvoor nog niet wist?

• Wanneer heb jij iemand gezien zoals de mijnheer in het filmpje ‘See Me’ of Laila in het filmpje ‘Denk in mogelijkheden’ gezien wilde worden?

eigen voorbeeld

Probeer zo’n voorbeeld in gedachten te nemen en beantwoordt de vraag: Wat deed je dat je dat kon? Met andere woorden: Wat is jouw specifieke talent dat je in kunt zetten in gesprekken om de ander echt te kunnen zien?

kernkwadrant

Het kernkwadrantenmodel van Daniel Ofman is een veelgebruikt model om de eigenschappen te beschrijven die bij een persoon horen. Door je bewust te zijn van niet alleen je kernkwaliteit (oftewel je talent), maar ook je valkuil, uitdaging of allergie, kun je hier rekening mee houden in een gesprek met de client. 

opdracht

Je kunt online uitzoeken welke valkuil, allergie en uitdaging bij jouw talent hoort. Er is helaas geen compleet overzicht hiervan, maar klik op de link hieronder voor enkele voorbeelden. Als je je eigen kernkwaliteit, valkuil, allergie en uitdaging hebt gevonden, kun je deze invullen op de A5 kaart in de map.