denk in mogelijkheden

Prachtig filmpje over de veerkracht van Laila, die haar motivatie met hulp van haar zorgverlener (her)vond.

de praktijk

Zorgverleners van Icare aan ’t woord over wat positieve gezondheid voor hen is en betekent.

HOW TO LIVE TO BE 100+

Om het pad naar een lang leven en gezondheid te vinden, bestuderen Dan Buettner en zijn team de ‘Blue Zones’ van de wereld.

What Almost Dying Taught Me About Living

Mooi voorbeeld dat gezondheid meer is dan de afwezigheid van ziekte door Suleika Jaouad.

Wel tijd om te luisteren, maar geen tijd om te kijken? Kies dan een van onderstaande podcasts over positieve gezondheid.

oersterk podcast

Richard de Leth praat met Karolien van den Brekel, huisarts in Leidsche Rijn, adviseur, trainer en co-auteur van ‘Handboek Positieve Gezondheid in de huisartspraktijk.’ (63 minuten)

BNR’S BIG FIVE

Roelof Hemmen gaat in BNR’s Big Five van de Zorgvernieuwers in gesprek met Machteld Huber. (45 minuten)

verloskundig baken

Kirsten en Myrna, beide verloskundige, gaan in gesprek met Nelleke en Carola over positieve gezondheid. (57 minuten)

goede gesprekken

Susanne Kruys in gesprek met Lex Bohlmeijer van de Correspondent. Susanne ziet dat het in de zorg wel gaat over ziekte en genezing, maar zelden over zoiets filosofisch als zingeving. (38 minuten)

Liever lezen? Met deze boekentips kun je je verder verdiepen in het werken met positieve gezondheid.

Handboek Positieve Gezondheid in de huisartspraktijk

Hoe zetten we Positieve Gezondheid in? Daar biedt dit handboek nuttige handvatten voor! Dit boek zit boordevol tips, vertelt de ontstaansgeschiedenis en geeft praktijkvoorbeelden.

Socrates op sneakers

“Goede vragen leiden tot en sterke antwoorden”. Elke Wiss, theatermaker en praktisch filosoof, houdt in Socrates op sneakers een hartstochtelijk pleidooi voor het stellen van de juiste vragen die het onderlinge contact stimuleren, verrijken en verdiepen.

Maak van coachen een gewoonte

Michael Bungay Stanier ontdekte hoe je het ware potentieel in mensen kunt ontsluiten, door minder te zeggen en meer te vragen. Dankzij zijn zeven kernachtige coachvragen kom je direct ter zake, dwaal je niet af, bespaar je jezelf en anderen zeeën van tijd, bereik je de kern van elk probleem en zorg je dat een leermoment beklijft.

Gezond centraal

Chantal Walg (1973) slaat de spijker op zijn kop met dit toegankelijke boek over de uitdagingen in de gezondheidszorg. Waarom lukt het in de gezondheidszorg maar niet lukt om de kanteling te maken van ‘ziekte en zorg’ naar ‘gezondheid en gedrag en waarom is het zo moeilijk om daadwerkelijk samen te werken aan een gezonde samenleving.

De eenvoud van aandacht

Aandacht is eenvoudig, dat laat Cathelijne Esser ons in haar boek zien. Aan luisteren kleeft geen oordeel of consequentie: luisteren doe je vanuit onwetendheid, in stilte en met volle aanwezigheid. Luisteren kunnen we bovendien niet alleen met onze oren, maar met ons hele lijf. Als we er maar aandacht aan besteden!

De juiste vraag

Professioneel coachen heeft alles te maken met het stellen van de juiste vraag op het juiste moment. Zonder vragen komt er van helpen niet veel terecht. Hoe kom je op een goede vraag? Welke technieken en varianten bestaan er? Welk effect hebben ze? De kunst van het vragen stellen door Mieke Voogd en Joris Brenninkmeijer.

Enkele inspiratiebronnen om positieve gezondheid in beleid en visie op te nemen:

INSTITUTE FOR POSITIVE HEALTH

Gezondheid is breder dan de afwezigheid van ziekte en klachten. Elementen als veerkracht, zingeving en zelfmanagement staan steeds meer centraal.

proefschrift machteld huber

Na verschillende publicaties, publiceerde Machteld Huber in 2014 haar volledige proefschrift Towards a new, dynamic concept of health.

LOKET GEZOND LEVEN

Op Loket gezond leven van de RIVM vinden professionals informatie en interventies voor gezond-heidsbevordering en preventie in hun (lokale) praktijk.

LANDELIJKE NOTA GEZONDHEIDSBELEID 2020-2024

Gezondheid breed op de agenda van overheid en gemeente door positieve gezondheid als bindmiddel te gebruiken.

echte gezondheidzorg begint bij de kern

Gezondheidswetenschapper Chantal Walg legt in The Optimist uit hoe we alleen met een radicaal andere benadering van gezondheid een gezonde samenleving kunnen creëren.

positieve gezondheid en de weg naar meer gezondheid

Preventie krijgt steeds meer aandacht in het Nederlands zorgveld, daarom heeft iPH een mission statement opgesteld over de relatie tussen Positieve Gezondheid en preventie.

gezond leven? artikel uit de correspondent

Wat als we niet alleen kijken naar wat iemand na een diagnose niet meer kan, maar ook naar wat nog wél? Machteld Huber’s ideeën winnen snel terrein.

praktijkhandleiding werken met positieve gezondheid

Positieve Gezondheid leeft in Nederland. Limburg is hierbij koploper. Maar hoe wordt er gewerkt in Limburg? Wat levert dit op? En wat valt er te leren van de ervaringen van betrokkenen?

Extra aandacht voor Positieve Gezondheid in de spreek/wachtkamer:

Folders, posters en flyers van iPH

Op de website van iPH zijn materialen als folders en posters voor in de wachtkamer te bestellen. Net als een voorraad spinnenwebblokken!

geheugensteun, posters, magazine en goede vragen kaarten van blooming

Blooming ontwikkelt praktische tools om te gebruiken in de dagelijkse praktijk van Positieve Gezondheid.

Boek met korte verhalen voor kinderen

In het boek gaat de avontuurlijke Anders op zoek naar wat gezondheid is. Het boek bestaat uit korte verhalen over gezondheid, in begrijpelijke en aansprekende taal.

Beeldschermen in wachtkamers

Animaties over de kindtool en de volwassen tool zijn vanaf nu te zien via narrowcasting in wachtkamers en ontvangstruimten. Easyscreen (een product van Fairview Indoor Media) biedt deze nieuwe functionaliteit aan.