Een van de meest krachtige tools in effectief communiceren is de kunst van het stellen van de juiste vragen. Kristof Van Rossem, een expert op het gebied van gericht bevragen, deelt in een recent interview met Managementboek.nl zijn inzichten over hoe deze techniek kan worden gebruikt om anderen op eigen benen te zetten en tot betere resultaten te leiden. Oftewel eigen regie en veerkracht!

Het stellen van de juiste vragen is van cruciaal belang in verschillende aspecten van ons leven, of we nu leiders zijn, coaches, ouders of gewoon individuen die met anderen omgaan. De kunst van het gericht bevragen gaat verder dan alleen het stellen van vragen; het gaat om het stellen van de juiste vragen op het juiste moment, met het doel anderen te helpen hun eigen inzichten te ontwikkelen en verantwoordelijkheid te nemen voor hun beslissingen en acties.

Wanneer we anderen vragen stellen in plaats van direct advies te geven of oplossingen aan te dragen, creëren we een context waarin ze hun gedachten en gevoelens kunnen verkennen. Dit bevordert zelfreflectie en helpt hen om hun eigen oplossingen te vinden. Het stelt hen in staat om autonoom te handelen, vertrouwen op te bouwen en hun persoonlijke groei te bevorderen.

In het interview met Managementboek.nl deelt Kristof Van Rossem enkele waardevolle inzichten in het proces van gericht bevragen:

  • Stel open vragen: Van Rossem benadrukt het belang van het stellen van open vragen, die bijvoorbeeld beginnen met woorden als “Wat” en “Hoe”. Deze vragen moedigen anderen aan om uitgebreid te antwoorden en hun gedachten te delen.
  • Toon oprechte interesse: Het is essentieel om oprecht geïnteresseerd te zijn in de antwoorden die je ontvangt. Dit creëert een gevoel van betrokkenheid en vertrouwen.
  • Luister actief: Luisteren is een sleutelelement van effectief gericht bevragen. Van Rossem benadrukt het belang van actief luisteren naar wat anderen zeggen, zonder oordeel of onderbreking.
  • Creëer een veilige omgeving: Zorg ervoor dat anderen zich veilig voelen om hun gedachten en gevoelens te delen. Dit bevordert openheid en eerlijkheid.
  • Help anderen bij het vinden van hun eigen antwoorden: Het doel van gericht bevragen is niet om anderen jouw antwoorden op te leggen, maar om hen te helpen hun eigen inzichten en oplossingen te ontdekken.

Het boek met Kristof Van Rossem biedt waardevolle inzichten in de kracht van gericht bevragen als een effectieve communicatietechniek. Het stelt ons in staat om anderen te ondersteunen bij het ontwikkelen van hun eigen inzichten en het nemen van verantwoordelijkheid voor hun acties. Het resultaat is een meer zelfredzame en empowered omgeving waarin iedereen de kans krijgt om te groeien en te excelleren. Of je nu een manager, coach, ouder, of gewoon een individu bent die betere relaties wil opbouwen, gericht bevragen is een techniek die het waard is om te verkennen en te beheersen.

Categories: