Werken vanuit het concept Positieve Gezondheid levert veel op. Daarom zijn er sinds 2012 veel professionals mee aan de slag gegaan. Zorgprofessionals, maar zeker ook velen, die buiten de zorg werkzaam zijn. Hele provincies streven een positieve gezonde regio na, zoals Limburg en Friesland, woningcorporaties omarmen het gedachtengoed en ook docenten maken het onderdeel van hun educatief handelen. Steeds met als doel om de regie op eigen gezondheid voor iedereen te vergroten.

Positieve Gezondheid is voor iedereen 

Het is dus niet voorbehouden aan (zorg)professionals. Hoe meer mensen zich eigenaar (kunnen én mogen) voelen van hun eigen gezondheid, hoe beter het is. Vooral voor de persoon zelf, maar ook voor de maatschappij. Daarom is werken vanuit Positieve Gezondheid zo populair. En worden steeds meer professionals geschoold om ‘het andere gesprek’, bijvoorbeeld aan de hand van het Spinnenweb, te voeren. Om de ander te laten reflecteren op zijn of haar eigen gezondheid en daardoor aan te sluiten bij wat voor hem of haar belangrijk is om zich gezond(er) te voelen. Veranderen begint met zelf iets willen en vaak niet met het gevoel dat je iets ‘moet’. 

Hieronder geven we een opsomming van wat we gehoord, gelezen en zelf ervaren hebben over wat Positieve Gezondheid jou kan brengen. Als persoon. En als (zorg) professional. Maar ook wat het je team kan brengen of je werkomgeving wanneer je samen werkt vanuit Positieve Gezondheid.  Er zit vast iets bij waar jij op hoopt! 

Meer werkgeluk, omdat… 

 • ik zelf minder hard hoef te werken. Ik besef me nu beter dat ik niet alles voor een ander hoef op te lossen. 
 • mijn netwerk uitgebreid en versterkt wordt; als je breder naar gezondheid kijkt, zijn er ook meer oplossingsrichtingen. 
 • ik de ander zie groeien en stralen als hij of zij zelf de oplossing aandraagt. De gezondheidsvaardigheden van mijn cliënten worden versterkt en zij ervaren zelf meer regie. 
 • er veel mooiere gesprekken ontstaan. In korte tijd kom ik met een cliënt tot de kern en eerlijk is eerlijk: Als ik zelf de oplossing had aangedragen, had ik er vaak naast gezeten… 
 • ik weer ervaar waarom ik voor het vak heb gekozen: De ander ECHT helpen met een stap, die bij de ander past. 
 • het gezondheidswinst voor mezelf oplevert. Omdat ik me bewuster ben van mijn eigen werk en privé balans. Ik eerder mijn grenzen aanvoel en aan kan geven. 
 • ik naast expert ook een coachende rol heb en daardoor een andere kijk op klachten en krachten heb gekregen en een breder inzicht in gezondheid. 
 • meer contact en kunnen aansluiten bij de ander (persoonsgerichte zorg) meer voldoening geeft, dan vooral protocollen volgen…
 • ik met Positieve Gezondheid de cliënten, die vaak op je spreekuur komen en waarbij je voelt dat er iets speelt, de ruimte en het vertrouwen geef dat ze hun verhaal kunnen doen. 
 • ik minder hoef door te verwijzingen. Doordat je met bijvoorbeeld langere stiltes iemand zelf laat nadenken en de oplossing dan vaak simpeler is en dichter bij de persoon zelf ligt, dan gedacht. 
 • ik niet hoef in te vullen voor de cliënt welke zorgvraag er is. Het is goed om cliënten de zorgvraag zelf te laten uitspreken en ze te motiveren zelf met een goede oplossing te komen, die bij ze past. 

Categories: