Hoe gaat het met jou? Voel je je gezond?

Ieder mens wil graag gezond zijn en zich vitaal voelen. Maar wat is dat dan: gezondheid? Waar hopen we met zijn allen op?

Als we de definitie van gezondheid van de World Health Organisation (1948) als uitgangspunt zouden nemen, dan streven we met zijn allen naar een ‘toestand van volledig lichamelijk, geestelijk én maatschappelijk welzijn’. Maar de lat wordt wel erg hoog gelegd. Wie kan dan volmondig zeggen:

‘Ja! Ik ben gezond!

Dat zullen weinig mensen zijn. Als je naar het begrip gezondheid kijkt door ‘een positief gezonde bril’ dan zie je dat gezondheid zoveel meer is dan niet-ziek-zijn. Het gaat juist over wie jij bent en wat voor jou belangrijk is, wat je voelt, wilt en kunt. En dat jij als persoon in staat bent om ‘je steeds aan te passen en je eigen regie te voeren in het licht van de sociale fysieke en emotionele uitdagingen van het leven’. Vanuit het gedachtengoed van Positieve Gezondheid (geïntroduceerd door Machteld Huber in 2012) wordt gezondheid dus niet gezien als een doel op zich, maar het gaat om het aanleren van gezondheidsvaardigheden die je gedurende je leven blijft ontwikkelen. 

Dit maakt gezondheid niet alleen haalbaar voor iedereen, het maakt jou ook meer de eigenaar van je eigen gezondheid.

De 6 dimensies die in het concept Positieve gezondheid centraal staan en sterk samenhangen zijn: 

Door de positief gezonde bril op te zetten, onderzoek je dus vanuit een brede blik op gezondheid wat voor jou belangrijk is. 

Ben jij de (zorg)professional? Dan betekent het dat je meer dan ooit aansluit bij de ander: bij wat iemand zelf graag kan en wil. Je kijkt voorbij een klacht, naar iemands kracht. En de kenmerkende werkwijze, die hoort bij Positieve gezondheid, helpt je daarbij. Om de ander ècht te kunnen zien.

Categories: