1 maart 2021 zijn Anne en ik begonnen met trainingsbureau Blooming. Wat hebben we het afgelopen jaar zoal gedaan? In de eerste plaats natuurlijk getraind. 172 deelnemers hebben deelgenomen aan onze trainingen en inmiddels hebben 75 personen de intervisie na 3 maanden gevolgd. Vrij snel na de start zijn we gecertificeerd als trainer door iPH en geaccrediteerd door het CRKBO, waardoor we vrijgesteld zijn van btw. En we hebben de handige geheugensteun in de vorm van een bureauklapper ontwikkeld. 

Maar veel belangrijker is… Wat is de mening van de deelnemers?

Inzichten

Een selectie uit de inzichten, die de deelnemers in de trainingen en intervisies hebben opgedaan:

  • Zoals het besef dat er achter elke cliënt een verhaal schuilt, ook achter cliënten die minder tijd en aandacht vragen.
  • Of dat men van tevoren niet goed wist hoe dit aan te gaan pakken, maar dat men na de training weet hoe het aangepast kan worden en dat men ondervond hoe natuurlijk het aanvoelt als iemand erover begint.
  • En dat je met open vragen een heel eind kan komen zonder perse veel tijd kwijt te zijn. Dat je stiltes kan laten vallen om de ander aan het woord te krijgen. Dat je het spinnenweb op veel manieren kan gebruiken/inzetten.
  • Of het inzicht bij deelnemers dat positieve gezondheid veel verder gaat dan wat je in eerste instantie ziet. Door het gesprek op een andere manier aan te gaan kunnen de deelnemers zoveel meer van mensen zien. Of zoals een van de deelnemers benoemde: “Zie niet wat je denkt te zien, maar zie wat er is.”
Reflectie door de deelnemers na de laatste training in 2021

Voornemens

Op de vraag ‘Wat ga je nu anders doen in je werk’ zeiden de deelnemers ondermeer het volgende:

  • “Niet direct in de hulpmodus schieten.”
  • “De tools toepassen, vaker vragen wat ik voor de ander kan betekenen.”
  • “Meer wat-vragen stellen in plaats van waarom-vragen en uitleggen hoe breed gezondheid is, zodat de cliënt zich ook bewust is van alle invloeden.”
  • “Als praktijk wordt er nu gewerkt aan implementatie protocol, zodat we allen dit inzetten en onderdeel van normaal kunnen laten worden.”
  • “Lekker blijven doen, oefenen en ervaren.”

En wat nog meer…

De deelnemers vonden de training onder andere een fijne afwisseling tussen theorie en praktijk (het samen oefenen) en men vond het heel prettig dat het in online vorm kon. De materialen werden ruim op tijd per post afgeleverd en men vond het mooi en duidelijk materiaal. Volgens de deelnemers werkt de bureauklapper fijn. De communicatie werd als prettig ervaren en dat hielp het onderwerp ‘warm’ te houden. Gelukkig vonden de deelnemers ons als trainers ook prettig, namelijk rustig, duidelijk en goed voorbereid. En het was te merken dat wij er helemaal inzitten, wat natuurlijk helpt om Positieve Gezondheid positief over te dragen.

Wij kijken trots en voldaan terug op een mooi jaar en hebben zin in het komende jaar. Wij wensen iedereen een positief en gezond 2022!

Categories: